COATES GLOBALVİZESİZ DÜNYA
ABD

ABD, I vizesi başvurularında sosyal medya profillerinin açık olmasını istiyor

ABD, I vizesi başvurularında sosyal medya profillerinin açık olmasını istiyor — temsili görsel

Bu yazı 18 Eylül 2026 tarihli arşiv içeriğidir. Güncel başvuru koşulları değişmiş olabilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı (U.S. Department of State), 18 Eylül 2026’da yabancı medya mensuplarına yönelik I vizesi başvurularındaki çevrimiçi incelemeyi genişletti. 1 Ekim’de uygulamaya giren talimata göre, I vizesi başvuru sahiplerinden incelemeyi desteklemek için tüm sosyal medya profillerinin gizlilik ayarlarını herkese açık yapmaları isteniyor. Bakanlığın duyurusu bu tarihte yayımlandı.

I vizesi, ABD dışında merkezi bulunan bir medya kuruluşu için ABD’de geçici olarak mesleğini yürütecek yabancı medya mensuplarına yönelik. Faaliyetin ağırlıklı olarak haber toplama veya güncel olayları aktarma amacı taşıması gerekiyor; vizenin kapsamı her ABD vize başvurusunu içermiyor. Bu nedenle yeni talimat, ABD’ye gazetecilik veya başka bir medya faaliyeti için I vizesiyle gitmek isteyen Türk medya çalışanlarını da ilgilendirebilir; bütün Türk vize başvurularına yönelik genel bir şart değil.

17 Ekim 2026 itibarıyla duyuru, bakanlığın güncel ABD Vize Haberleri dizininde yer alıyor. İncelenen resmî sayfalarda uygulamanın iptal edildiğini veya değiştirildiğini bildiren daha yeni bir açıklama bulunmuyor. Duyuruda sona erme tarihi ya da başvuru sahiplerine tanınmış ayrı bir süre de belirtilmedi.

Duyuru, gizli bir hesabın başvurunun otomatik olarak reddedilmesine yol açacağını söylemiyor. Yeni bir hesap açma veya paylaşım yapma zorunluluğu da açıklanmıyor; profillerin ne kadar süre açık tutulacağı belirtilmiyor. Doğrulanmış değişiklik, mevcut sosyal medya profillerinin gizlilik ayarlarını incelemeyi desteklemek amacıyla herkese açık yapma talimatıyla sınırlı.